Cechy ogólne

Chomik chińskiChomik chiński jest zbliżony rozmiarami do chomika dżungarskiego, osiąga 9 do 11 cm długości, jest jednak od niego lżejszy (30-40g). Ogólną budową ciała różnią się nieznacznie od pozostałych gatunków. Ich tułów jest dłuższy i bardziej wysmukły. Żyją dłużej od innych chomików, bo przeciętny wiek wynosi 4 lata. Chomiki chińskie należą do grupy tak zwanych długo-ogonowych chomików karłowatych – ich ogon osiąga długość nawet do 3 cm i jest przy tym nieowłosiony. Jest używany podczas wspinania się. Jako jedyne chomiki karłowate posiadają gruczoły po bokach ciała, służące do oznaczania terenu (pozostałe mają na brzuchu). Samce już we wczesnym stadium rozwoju mają dobrze widoczne jądra, dlatego rozróżnienie płci u tego gatunku nie stwarza większych problemów. Jego ciało ma walcowaty kształt. Jego budowa ciała jest dosyć krucha, dlatego należy się z nim bardzo ostrożnie obchodzić. Młode osobniki mają sierść koloru szarego, starsze – brązową. Sierść jest miękka i gęsta. Posiada czarną pręgę biegnącą wzdłuż grzbietu. Futro na brzuchu jest białe. W odróżnieniu od pozostałych gatunków umie ocienić wysokość na której się znajduje (dlatego rzadko zdarza się, aby zeskakiwały z np. biurka).

Pochodzenie i występowanie

Chomiki chińskie występują w południowej części Syberii, Mongolii, Chinach północnych oraz Korei. Osiedlają się często w pobliżu ludzi. Unika takich miejsc jak pustynie, góry oraz wilgotnego podłoża.

Zachowanie dziko żyjących chomików chińskich

W warunkach naturalnych kopią tylko proste podziemne nory. Niekiedy budują swoją norę w ten sposób, że spiżarnia jest daleko oddalona od komory sypialnej. Najprawdopodobniej są gatunkiem samotników i nie znoszą kontaktu z innymi osobnikami. Czasami udaje się przez dłuższy czas utrzymać w hodowli parkę, jednak w środowisku naturalnym nie ma to miejsca. Samiec jest często agresywny w stosunku do samicy. W odróżnieniu od pozostałych gatunków karłowatych potrafią wspaniale się wspinać. Jest aktywny nie tylko w nocy, ale również w godzinach dziennych. Nie zmienia futra na zimę. Wraz ze zbliżaniem się zimy, chomiki przestawiają się na nocny tryb życia. W okresie zimy zapadają w sen zimowy, z którego budzą się czasami, aby skorzystać z zapasów lub toalety.

Rozmnażanie

Ruja u chomików chińskich nie odbywa się wyraźnie. Powtarza się cyklicznie co 4-6 dni. Zaloty trwają dosyć krótko. Ciąża trwa przeciętnie od 20 o 22 dni. Po tym okresie rodzi się do 7 młodych. Młode osiągają dojrzałość płciową po 6 do 8 tygodni. Chomiki karłowate rosną przez całe życie.

Odżywianie

Odżywiają się podobnie jak wszystkie pozostałe gatunki chomików, mają jednak więcej dostępnych gatunków roślin. Żywią się przede wszystkim nasionami, ziołami, trawami, zbożami, owocami i owadami.

Trzymanie chomika w domu

Chomiki chińskie powinny być trzymane pojedynczo. Powinny mieć zapewnione jak najwięcej możliwości do wspinania się – dlatego zaleca się je trzymać w klatkach (minimalna powierzchnia 80×50 cm). Należy też zadbać o dużą ilość gałęzi. Są one trudne do oswojenia. Nie powinno się im dawać słodkiego jedzenia, ponieważ łatwo chorują na cukrzycę. Przy wyciąganiu z klatki należy chomika zwabić na rękę smakołykiem, inaczej zacznie uciekać. Gdy już jest na ręce, po podniesieniu zazwyczaj „przykleja” się do palców i nie próbuje zeskakiwać. Jako ściółkę powinno się używać wiórek konopnych lub piasku, a unikać należy wiórek drewnianych. Klatkę należy tak wyposażyć, aby chomik nie miał możliwości spadnięcia z większej wysokości jak 25 cm. W klatce powinien się znajdować kołowrotek o minimalnej średnicy 20 cm.